
Sahne Dekorları ve Kostümü Tasarımı Nedir ?
Sahne Dekorları ve Kostümü Bölümü, günümüz koşullarına cevap verebilecek nitelikte tiyatro, opera-bale, sinema, televizyon, reklam, gösteri,tören, karnaval, festival vb. alanlarda çalışacak sahne dekoratörü, sahne kostüm tasarımcısı, hareketli boyutlu biçim tasarımcısı ve sanat yönetmenleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Sahne Dekoru Sanat Dalı, Sahne Kostüm Sanat Dalı, Kukla ve Gölge Oyunu Sanat Dalı’nın ortak 4 yıllık eğitim programlarının sonucunda mezun olan öğrenciler günümüz koşullarına cevap verebilecek nitelikte, Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi, Belediyeye bağlı ödenekli Şehir Tiyatrolarında Sahne Dekor ve Kostüm Tasarımcısı olarak görev aldıkları gibi yine özel ve devlet tiyatrolarında, sinema ve reklam sektöründe, vitrin ve fuar dekorlarında, festival, tören, milli bayramlar ve açılışlarda çevre düzenlemelerinde dekor ve kostüm tasarımcısı ve sanat yönetmeni olarak da görev yapmaktadırlar.
Sahne Dekorları ve Kostümü Tasarımı Bölümünün İş Alanları Nelerdir ?
- Serbest sahne tasarımcısı olarak çalışılabilir.
- Özel ve kamu kuruluşlarında sahne ve kostüm tasarımcısı olarak çalışılabilir.
- Sahne sanatları danışmanı olarak çalışılabilir.
- Güzel Sanatlarla ilgili eğitim ve araştırma kurumlarında akademik ve öğretici eleman olarak çalışılabilir.
- Üniversite ve yüksek okullarda seçmeli dersler sorumlusu olarak çalışılabilir.
- Oynanacak eseri inceler, eserde olayın geçtiği döneme özgü giysi, saç ve eşya modellerinin tasarımını yapabilir.
- Eserin niteliğine göre kullanılacak kostüm ve saç modellerini tasarlar.
Bunu yaparken eserde rol alan sanatçıların rollerini ve tiplerini ayarlamada çalışabilir. - Tasarladığı modeller için gerekli malzemeyi sağlamada çalışabilir.
- Sahne dekorları, kostümleri, makyaj, peruk yapılan atölyelere, hazırladığı çizimleri iletmede ve yapılışını onaylama işini yapabilir.
- Sahne teknik provalarını, ışık provalarını ve genel provaları izler, kendi branşına giren konuları bu provalarda denetlemede çalışabilir.
Sahne Dekorları ve Kostümü Tasarımı Bölümü Olan Üniversiteler Hangileridir?
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (İstanbul)
Kocaeli Üniversitesi (Kocaeli)
Uludağ Üniversitesi (Bursa)
Dokuz Eylül Üniversitesi (İzmir)
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (Muğla)
Akdeniz Üniversitesi (Antalya)
Pamukkale Üniversitesi (Denizli)
Mustafa Kemal Üniversitesi (Hatay)
Süleyman Demirel Üniversitesi (Isparta)
Beykent Üniversitesi ( İstanbul )
Yeniyüzyıl Üniversitesi ( İstanbul )
Sahne Dekorları ve Kostümü Tasarımı Bölümü Yetenek Sınavlarına Nasıl Hazırlanmalıyım?
Sahne Dekorları ve Kostümü Tasarımı Bölümü Yetenek Sınavlarında genellikle en çok sorulan sorular figürlü kompozisyonlardır. Konuyu daha da açıklamak gerekirse Yetenek Sınavları her üniversiteye göre farklılık gösterebilir. Bu sınavlarda her ne kadar zaman ve kağıt ölçüleri farklılık gösterse de Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümüne öğrenci alan üniversiteler her iki sınavda da öğrenciye hayalden (imgesel) sorular sorabilirler. Bu aşamada öğrencinin yapabileceği en iyi şey hem canlı model çizimlerinde hem de imgesel çizimlerinde iyi bir çizim tekniği ve hayal güzcünü sahip olmasıdır…
Özellikle Sahne Dekorları ve Kostümü Tasarımı Bölümü Yetenek Sınavlarına girecek öğrencilerin başta insan anatomisi olmak üzere figür çizimi, konuya uygun mekan tasarımı, mekan-figür ilişkisi ve çizdiklerini üç boyutlu olarak görselleştirebilme becerisi oldukça önemlidir. Bunun için yapılacak en iyi şey bakarak bol bol insan figürü (giyinik ve nü figür) çizmeli belirli bir zaman tutarak imgesel çalışmalar yapılmalı yapmalıdır. Böylelikle öğrenci Sahne Dekorları ve Kostümü Tasarımı Bölümü yetenek sınavları için gerekli çizim bilgisini oluşturabilir.
Bu aşamada alanında profesyonel eğitmenlerden yardım almak öğrencinin kişisel gelişim süreci ve eğitim bilgisini doğru bir şekilde temellendirmesi açısından faydalı olacaktır…