

Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi; Sanat Tarihçisi, Arkeolog, Müzeci, Ressam Osman Hamdi Bey tarafından 1882’de Sanayi-i Nefise Mektebi adıyla kuruldu ve 2 Mart 1883’de öğretime başladı. Ülkemizin ilk sanat ve mimarlık yüksek okulu olan Kurum, 1928’de Güzel Sanatlar Akademisi adını aldı ve böylece ülkemizde Akademi ünvanını alan ilk yükseköğretim kurumu oldu. Güzel Sanatlar Akademisi, 1969’da 1172 sayılı Devlet Güzel Sanatlar Akademileri Kanunu’nun kabul edilmesiyle birlikte bilimsel özerkliğe kavuştu. Kurum, 4.11.1981’de kabul edilen 2547 sayılı Kanun ve 20 Temmuz 1982’de çıkarılan 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile üniversiteye dönüşerek Mimar Sinan Üniversitesi adını aldı.
Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Taban Puanları – 2021
Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Üniversitesi Bölümleri ve Taban Puanları,
Güzel Sanatlar Fakültesi
Resim Bölümü (180 TYT Puanı), Heykel Bölümü (180 TYT Puanı), Seramik ve Cam Tasarımı Bölümü (200 TYT Puanı),, Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü (200 TYT Puanı),, Grafik Tasarımı Bölümü (200 TYT Puanı),, Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü (180 TYT Puanı), Restorasyon ve Konservasyon Bölümü (180 TYT Puanı), Sahne Dekorları ve Kostümü Bölümü (180 TYT Puanı), Fotoğraf Bölümü (180 TYT Puanı), Temel Eğitim Bölümü (180 TYT Puanı),
Mimarlık Fakültesi
Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü (373 TP), İç Mimarlık Bölümü (383 TP), Mimarlık Bölümü (435 TP), Şehir Bölge Planlama Bölümü (310 TP)
Fen – Edebiyat Fakültesi
Matematik(302 TP), İstatistik (366 TP), Fizik (259 TP), Türk Dili ve Edebiyatı (376 TP), Tarih (376 TP), Sosyoloji (318 TP), Felsefe (288 TP), Sanat Tarihi Bölümü (366 TP), Arkeoloji (281 TP), Sinema ve Televizyon Bölümü (428 Sanat Tarihi Bölümü (366 TP), Arkeoloji (281 TP), Sinema ve Televizyon Bölümü (428 TP)
Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Yüksek Lisans
Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Yüksek Lisans,
Mimar Sinan Üniversitesi lisansüstü programlarına Güz ve Bahar dönemlerinde olmak üzere yılda iki defa başvuru yapılabilir. Güz yarıyılında açılacak programlar Mayıs ayında, Bahar yarıyılında açılacak programlar ise Aralık ayında üniversitenin web sayfasında ilan edilir. İlanda kontenjanlar, mezuniyet alanları, başvuru koşulları ve başvuru için gerekli belgeler yer alır.
BAŞVURU KRİTERLERİ
Mezuniyet alanları her yarıyıl ilgili anabilim dalı kurullarının önerisi, Enstitü Kurulu ve Üniversite Senatosu kararıyla belirlenir. Genel koşullar;
- Adayların “Mezuniyet Koşulları”nda belirtilen alanlarda lisans/yüksek lisans eğitimlerini tamamlamış olmaları
- Yüksek lisans ve doktora programına başvurabilmek için başvurulan programın puan türünde (Sanat Tarihi, Tarih Anabilim Dalına bağlı programlarda ALES-Sözel, Arkeoloji ALES Sözel veya ALES-EA, Sosyoloji ve Felsefe Anabilim Dalına bağlı programlarda ALES-EA) en az 55 puan olmalıdır. Konservatuvara bağlı programlara başvuracak adaylardan ALES’e girmiş olma koşulu aranmaz.
(Üniversitemiz Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin 4. maddesi (5) fıkrası gereğince yabancı uyruklu adayların da başvurdukları programın puan türünde ALES’den en az 55 puan ya da GRE’den en az 610 veya GMAT’tan en az 450 puan almaları gerekmektedir. Üniversite Senatosunun kararı gereğince Tarih Anabilim Dalına bağlı programlara başvuracak yabancı uyruklu adaylarda ALES şartı aranmamaktadır.)
- Yabancı uyruklu adayların Ankara Üniversitesi TÖMER Şubelerince yapılan Türkçe Dil Sınavında başarılı olmaları gerekir. (lisans / yüksek lisans öğrenimini Ülkemizde tamamlayanlardan istenmez),
- Doktora veya sanatta yeterlik öğrenimi için başvuran adayların, YDS’den en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puan eşdeğeri bir puanı; yabancı uyruklu adayların ise kendi anadili dışında İngilizce, Almanca veya Fransızca’dan YDS’den 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan eşdeğer puan almış olmaları,
- Yatay geçiş için başvuracak adaylardan öğrenciliklerini ve öğrenim gördükleri programda en az bir yarıyılı başarı ile tamamladıklarını belirten belge (başarı ortalamasının yüksek lisans için en az 75, doktora ve sanatta yeterlik için 85 olması gerekmektedir),
Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Yetenek Sınavı
Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Yetenek Sınavı, Her fakülte için farklı başvuru koşulları ve farklı sınav sistemi ile yapılmaktadır. Örneğin Güzel Sanatlar Fakültesi Yetenek Sınavlarına girecek öğrenciler için çizim ve portfolyo değerlendirilmesi söz konusu iken Konservatuar Yetenek Sınavlarına girecek öğrenciler için beden performansı, ses gibi kriterler göz önünde bulundurulur.
Yetenek sınavlarına her yıl yaklaşık 2500 – 3000 öğrenci başvurmakta ancak bu sayının %10’u kadar öğrenci üniversitenin eğitim kontenjanına girebilmektedir.
Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Üniversitesine Nasıl Girilir?
Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Üniversitesine Nasıl Girilir, Yetenek Sınavı sistemi her üniversiteye göre farklılık göstermektedir. Birçok öğrencinin hayali olan Mimar Sinan Üniversitesi yetenek sınavlarında başarılı olmak için sahip olduğunuz yeteneğinizin yanında yapmanız gerekenleri şu şekilde belirtebiliriz.
Sınavlara hazırlık aşamasında sizi doğru bir şekilde yönlendirecek doğru bir kurum araştırmak çok önemlidir. Zira tercih ettiğiniz kurum size zaman kaybetmeden, en başarılı biçimde sizi yetenek sınavlarına hazırlamak ve tüm üniversite eğitim hayatınız boyunca size gerekli olan sanatsal formasyonu vermek ile yükümlüdür. Aksi halde hem zamanımızdan hem de maddi harcamalarınızdan dolayı üzüntü duyabilirsiniz. Bu noktada seçiminizi yaparken pek çok açıdan araştırma yapmak ve karşılaştırma yapmak gerekiyor. Özetle sizi başarıya taşıyacak bir eğitim kurumu seçerken şu kriterleri göz önünde bulundurmalısınız.
- a) Bağlı bulundurduğu kurum tarafından eğitim programı onaylanmış,
- b) Eğitim verdiği süre zarfında başarısını kanıtlamış,
- c) Alanında uzman formasyon eğitimi almış eğitmenlere sahip,
- d) Eğitim araç gereçleri bakımında yeterli donanıma sahip,
- e) Öğrencilerine nitelikli bir eğitim danışmanlığını hizmeti verebilen bir eğitim kurumu tercihi ile yetenek sınavlarında başarılı olma şansınızı arttırabilirsiniz.
Bunun yanı sıra iyi bir eğitim kurumu tercihi yapmak için kayıt olmak istediğiniz kursu mutlaka önceden ziyaret etmelisiniz, kurs öğrencilerinin ürettiği işleri ve çalışma disiplinini dikkatli bir şekilde ve mümkünse kursun bir dersine katılma imkanı bularak (böylelikle eğitmenler dışında kursun sürekli öğrencileri ile tanışma fırsatı bulabilir, kurs hakkında bilmek istediklerinizi kursun sürekli öğrencilerinden edinebilirsiniz) tercihinizin ne denli doğru olduğunu daha yakından görebilirsiniz.
YETENEK SINAVLARINA ARKHE SANAT İLE HAZIRLANIN!
Mimar Sinan Güzel Sanatlar ve Marmara Üniversitesi mezunu eğitmenler ile öğrencilerimizi Yetenek Sınavlarına Hazırlıyoruz. 15 yıllık eğitim süremiz içerisinde Güzel Sanatlar Bölümlerine birçok öğrenci yerleştiren bir eğitim kurumu olarak amacımız, başta devlet üniversiteleri ve liseleri olmak üzere tüm özel üniversitelerin yetenek sınavlarında gerekli olan desen eğitimini ve sanatsal formasyonu öğrencilerimize vermektir.
Tüm Güzel Sanatlar Bölümlerine Öğrenci Hazırlıyoruz…
Güzel Sanatlar Fakültelerinin, Resim, Heykel , İç Mimarlık, Grafik Tasarım, Seramik ve Cam Tasarımı, Tekstil ve Moda Tasarımı, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Sahne Dekorları ve Kostümü, Geleneksel Türk Sanatları, Çizgi Film – Animasyon, Görsel İletişim Tasarımı, Görsel Sanatlar, İletişim Tasarımı, Bileşik Sanatlar, Sanat Yönetimi, Takı Tasarımı ve Resim-İş Öğretmenliği bölümlerine yönelik Yetenek Sınavlarına Hazırlık eğitimimiz ile Kazanmak İstediğiniz Üniversiteye Adım Atın…
Mimar Sinan Güzel Sanatlar ve Marmara Üniversitesi Yetenek Sınavlarında Yüksek Başarı, Özel Üniversitelerde %100 Burs Kazanma Fırsatı…